Čo sme jedli v Ázii? Galéria v čánku
Pri cestovaní nespoznávame len krajinu, ale aj zvyky, kultúru a jedlo. Bez jedla sa nezaobídete nikde, prečo teda nevyužiť možnosť ochutnať miestne špeciality? Pri našej ceste Áziou jedli viac oči ako ústa, množstvo pouličných stánkov ponúkalo rôzne druhy jedál, od polievok, cez grilované mäso až k opečeným pavúkom.
Takto vyzerala naša ochutnávka jedla v ázii:
Prvý kontakt s jedlom v Bangkoku bol v podobe polievky. Porcia bola dostatočná na to, aby sme ju mali ako hlavné jedlo. Vývar so zeleninou a kusami mäsa jedávajú miestni spolu s ryžou.
Thajské žlté kari je jedno z najpopulárnejších jedál, robí sa na rôzne spôsoby, kuracie, bravčové, s morskými plodmi, jemné alebo viac pikantné. Ale pozor, ak nemáte radi pikantné, žiadajte bez čili, potom vás to bude páliť len jemne.
V Bangkoku sa môžete stretnúť prakticky s čímkoľvek, na jednej z hlavným turistických ulíc môžete ochutnať aj pečené chrobáky, cvrčky, pavúky a iné "potvory", je jasné, že sa jedná najmä o turistickú atrakciu ako o bežné jedlo Thajčanov.
Ako môžete vidieť na fotke, ovocie durian je starostlivo zabalené pre jeho arómu, alebo lepšie povedané neuveriteľný zápach. Durian je pochúťka, ale stačí malé množstvo a hlavne, neskúšajte ho ovoniavať z blízka. Pripomína zápach pokazeného mäsa.
Keď príde chuť na niečo sladké, ochutnajte sladkú ryžu s mangom a kokosovým mliekom.
Pečené kura je aj taká slovenská klasika, ale pečené kura v čínskej štvrti v Singapure chutilo naozaj výborne. Podávané priamo v mise, ktorej sa pieklo, ochutené bylinkami, cesnakom a ostro-sladkou omáčkou.
Indické jedlo si najlepšie vychutnáte rukami, no na ich umytie sa veľmi nemyslí, tak sme zvolili plastový príbor. Jemne pikantné kuracie mäso s ryžou a indickým chlebom.
Ak natrafíte v čínskej štvrti v Kuala Lumpur na arabskú reštauráciu, tak to nesmiete prehliadnuť :), po tradičných ázijských jedlách padlo vhod, dať si poctivo pripravený arabský kebab. Lepšie chutí s ryžou, ale tej už bolo v posledné dni až priveľa. Nezabudli sme na humus s arabským chlebom.