Thajské zelené kari: recept + fotografie

Thajsko je obľúbené aj pre svoju kuchyňu, ak ste navštívili túto krajinu a ochutnali miestne špeciality, takmer isto sa medzi nimi objavilo zelené kari. Thajské zelené kari je svieže a celkom ľahké jedlo, a ako to v Ázii býva, je aj pikantné. Aby sme si pripomenuli chuť Thajska aj u nás doma, rozhodli sme sa pripraviť si toto jedlo v našich podmienkach. Kde ale kúpiť potrebné suroviny a ako si jedlo pripraviť? Čítajte ďalej.
Na prípravu chutného zeleného kari budeme potrebovať aj kvalitné suroviny. Kokosové mlieko alebo jazmínovú ryžu dostanete kúpiť aj v bežných hypermarketoch, ale ak chcete použiť skutočne ázijské suroviny, nakupujte u odborníkov. Rozhodli sme sa použiť suroviny z internetového obchodu www.foodland.sk všetko čo budete k príprave zeleného kari potrebovať tam nájdete.
Čo budeme potrebovať?
- 0,5 l kokosového mlieka
- 0,5 kg kuracích pŕs
- približne 70 g zelenej kari pasty
- 1-2 PL rybej omáčky
- 1-2 ČL palmového cukru
- kurací vývar
- bambusové výhonky
- thajskú jazmínovú ryžu ako prílohu
- chilly
- limetkové listy
Postup:
Vlejte do hrnca cca 3/4 kokosového mlieko, za občasného miešania na miernom ohni ho priveďte k varu. Kokosové mlieko začne hustnúť a oddeľovať sa od oleja.
Ak sa bude zdať mlieko na okrajoch hrnca akoby mierne pripálené, vložte do hrnca zelenú kari pastu. Približne 70 g na pol kila kuracích pŕs.
Pastu a kokosové mlieko poriadne premiešajte, po zhustnutí pridajte na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia.
Mäso dobre premiešajte, nemusíte ho restovať. Po chvíli miešania dolejte zvyšné kokosové mlieko (môžete si asi pol deci mlieka odložiť). Premiešajte a dolejte šálku kuracieho vývaru.
Premiešajte a nechajte variť na miernom ohni. Teraz začneme ochucovať, pridajte 1 až 2 PL rybej omáčky. Omáčka má dosť výraznú chuť, ktorá ale nie je tak výrazná v hotovom jedle. Následne pridáme limetkové listy, ktoré je vhodné prelomiť.
Kari stále varíme na miernom ohni, teraz môžeme odhadom pridať ešte trochu zelenej kari pasty. Odložené kokosové mlieko (asi pol deci) zmiešajte s trochou pasty - podľa chuti. Pridajte asi dve ČL palmového cukru (pretože sme nemali palmový cukor, použili sme trstinový). Varte za občasného miešania.
Ak máte bambusové výhonky v konzerve, zlejte vodu a pridajte ich do hrnca. Na pol kila mäsa bude stačiť aj malá konzerva.
K záveru pridáme čerstvé chilly, množstvo chilly papričiek závisí od vašej chuti a prahu pálivosti.
Kari ochutnajte, a keď bude mäso uvarené, môžete hrniec odstaviť. Ako ste si mohli všimnúť, nepoužili sme soľ ani korenie. Základ tvorí už zarobená kari pasta, ktorá dodá typickú chuť. Ako prílohu odporúčame jazmínovú ryžu, ktorú tiež nemusíte soliť, alebo len mierne.
Použité suroviny nám poskytol internetový obchod www.foodland.sk, ktorému touto cestou ďakujeme za spoluprácu.
Dobrú chuť :)