Thajské zelené kari: recept + fotografie

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Thajsko je obľúbené aj pre svoju kuchyňu, ak ste navštívili túto krajinu a ochutnali miestne špeciality, takmer isto sa medzi nimi objavilo zelené kari. Thajské zelené kari je svieže a celkom ľahké jedlo, a ako to v Ázii býva, je aj pikantné. Aby sme si pripomenuli chuť Thajska aj u nás doma, rozhodli sme sa pripraviť si toto jedlo v našich podmienkach. Kde ale kúpiť potrebné suroviny a ako si jedlo pripraviť? Čítajte ďalej.

Na prípravu chutného zeleného kari budeme potrebovať aj kvalitné suroviny. Kokosové mlieko alebo jazmínovú ryžu dostanete kúpiť aj v bežných hypermarketoch, ale ak chcete použiť skutočne ázijské suroviny, nakupujte u odborníkov. Rozhodli sme sa použiť suroviny z internetového obchodu www.foodland.sk všetko čo budete k príprave zeleného kari potrebovať tam nájdete.

suroviny na prípravu Thajského zeleného kari

Čo budeme potrebovať?

  • 0,5 l kokosového mlieka
  • 0,5 kg kuracích pŕs
  • približne 70 g zelenej kari pasty
  • 1-2 PL rybej omáčky
  • 1-2 ČL palmového cukru
  • kurací vývar
  • bambusové výhonky
  • thajskú jazmínovú ryžu ako prílohu
  • chilly
  • limetkové listy

Postup:

Vlejte do hrnca cca 3/4 kokosového mlieko, za občasného miešania na miernom ohni ho priveďte k varu. Kokosové mlieko začne hustnúť a oddeľovať sa od oleja.

Kokosové mlieko

Ak sa bude zdať mlieko na okrajoch hrnca akoby mierne pripálené, vložte do hrnca zelenú kari pastu. Približne 70 g na pol kila kuracích pŕs.

Zelená kari pasta

Thajská zelená kari pasta

Pastu a kokosové mlieko poriadne premiešajte, po zhustnutí pridajte na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia.

Kuracie prsia v zelenej kari paste

Mäso dobre premiešajte, nemusíte ho restovať. Po chvíli miešania dolejte zvyšné kokosové mlieko (môžete si asi pol deci mlieka odložiť). Premiešajte a dolejte šálku kuracieho vývaru.

Thajské zelené kari

Thajské zelené kari

Premiešajte a nechajte variť na miernom ohni. Teraz začneme ochucovať, pridajte 1 až 2 PL rybej omáčky. Omáčka má dosť výraznú chuť, ktorá ale nie je tak výrazná v hotovom jedle. Následne pridáme limetkové listy, ktoré je vhodné prelomiť.

Rybí olej

Limetkové listy

Limetkové listy

Kari stále varíme na miernom ohni, teraz môžeme odhadom pridať ešte trochu zelenej kari pasty. Odložené kokosové mlieko (asi pol deci) zmiešajte s trochou pasty - podľa chuti. Pridajte asi dve ČL palmového cukru (pretože sme nemali palmový cukor, použili sme trstinový). Varte za občasného miešania.

Bambusové výhonky

Ak máte bambusové výhonky v konzerve, zlejte vodu a pridajte ich do hrnca. Na pol kila mäsa bude stačiť aj malá konzerva.

Bambusové výhonky / Thajské zelené kari

K záveru pridáme čerstvé chilly, množstvo chilly papričiek závisí od vašej chuti a prahu pálivosti.

Chilly

Kari ochutnajte, a keď bude mäso uvarené, môžete hrniec odstaviť. Ako ste si mohli všimnúť, nepoužili sme soľ ani korenie. Základ tvorí už zarobená kari pasta, ktorá dodá typickú chuť. Ako prílohu odporúčame jazmínovú ryžu, ktorú tiež nemusíte soliť, alebo len mierne.

Použité suroviny nám poskytol internetový obchod www.foodland.sk, ktorému touto cestou ďakujeme za spoluprácu.

Dobrú chuť :)

Thajské zelené kari

 

Logo Foodland
Naša firma začala pôsobiť na Slovenskom trhu od roku 2003 v zoskupení partnerských firiem, ktoré dodávajú Ázijské potraviny v špičkovej kvalite do významných obchodných reťazcov Ázijských reštaurácií a bistier v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Maďarsku a Poľsku. Našim cieľom je nielen poskytovať dobré produkty a služby, ale aj oboznámiť Vás s našou ázijskou kultúrou a gastronómiou, ktorá získava čím ďalej, tým lepšie postavenie vo vašom jedálnom lístku a vo vašom srdci.

E-mail

Vyberáme

Čo sme jedli v Ázii? Galéria v čánku

Čo sme jedli v Ázii? Galéria v čánku

Pri cestovaní nespoznávame len krajinu, ale aj zvyky, kultúru a jedlo. Bez jedla sa nezaobídete nikde, prečo teda nevyužiť možnosť ochutnať miestne špeciality? Pri našej ceste Áziou jedli viac oči ako ústa, množstvo pouličných stánkov ponúkalo rôzne druhy jedál, od polievok, cez grilované mäso až k opečeným pavúkom.

Ako si užiť Singapur

Ako si užiť Singapur

Singapur je úžasným miestom na výlet. Nachádza sa tam množstvo atrakcií, ktoré pre aziatsky národ nie sú obvyklé. Ak ešte stále nie ste rozhodnutý, kde sa najbližšie vyberiete na výlet, Singapur je pre vás určite skvelým miestom.

VIDEO: Z takýchto pristátí tuhne krv v žilách

VIDEO: Z takýchto pristátí tuhne krv v žilách

Azda každý má rešpekt pred lietaním, napriek niektorým hrozným správam o leteckých nehodách, práve lietanie je stále najbezpečnejší druh dopravy. Paradoxne najbezpečnejšia časť letu je v letovej hladine 10 000m, a najviac rizikové je vzlietanie a pristávanie.

Ak chceš zažiť nezabudnuteľný výlet, navštív Pakistan!

Ak chceš zažiť nezabudnuteľný výlet, navštív Pakistan!

Ak máte malý rozpočet a chcete navštíviť krajinu s rozmanitou kultúrou, nedotknutou prírodnou krásou, starovekými dejinami, storočia starými tradíciami a vynikajúcim jedlom, potom na svete neexistuje lepšie miesto ako je Pakistan! Ľudia v Pakistane sú k zahraničným turistom veľmi priateľskí, nápomocní a pohostinní, takže z tejto krajiny neodídete len so spomienkami na pamiatky, ale taktiež na príjemných ľudí.

Stačí sa zbaliť, a vyraziť... :-)